De wereld van de burgers

Leren

Laten we beginnen met een verhaal over een blinde tienjarige. Het verhaal gaat over de ontdekking van een nieuwe wereld in Rotterdam, de wereld van dove mensen. Voor velen van ons is horen, wat wij als vanzelfsprekend beschouwen, slechts een realiteit. Maar cultureel blinde mensen zitten in hun eigen wereld en voelen dat hun wereld niet compleet is. Hoeveel dove kinderen ga je volgend jaar in Rotterdam in de bioscoop zien? Of heb je de film gezien? Of hoorde je het op de radio? Of hoe je het ook gehoord hebt. Het is een verbazingwekkende reactie van iedereen die in staat is te zien en te horen. In feite is het verbazingwekkend hoeveel er een of ander gezichtsvermogen hebben. (Bijvoorbeeld, mensen met gekleurde ogen. Vet- en goudogige kinderen…zelfs hele mooie en knappe kinderen). In hun wereld, omdat zij in hun eigen wereld zijn, tenzij hun wereld vol belemmeringen is, in veel gevallen, voor hun volledige deelname aan het leven, dan is en zal hun ontwikkeling betekenis hebben, ook al concurreren zij, onderdrukken en verbergen zij zich.Er is een andere wereld daarbuiten om ontdekt te worden. De blinde kinderen van de dovenwereld verdienen actie.

Waarom worden dove kinderen via coaching ondersteund om een beter leven te krijgen dan horende mensen? Het toont de kracht van persoonlijke relatie op een menselijk niveau. Zij willen ziende zijn… voor hun eigen zelfbevrediging, die ik vaak heb geprobeerd hen te helpen begrijpen. Ze worden niet in de gaten gehouden zoals gevangenen. In feite zijn velen van hen zeer sympathiek en beleefd. Zij hebben een sterke opvoedkundige visie.

Het is hun wereld in nood dat zij wanhopig op zoek zijn naar een buitenwereld waarin niets hen ervan weerhield hun volledig potentieel te bereiken, een onbeschadigde wereld waarin hun de kans werd geboden hun volledig potentieel te bereiken. Dit is waar je de coaching vindt die zo veel kost en het meeste voor de behoeftigen gratis is. En natuurlijk is het beschikbaar voor iedereen met verbeelding en zonder verzekering om een coach te krijgen die hen door hun ART Toyota blik helpt. Dit is de stem van de blinde, dove en stomme wereld; de wereld die aan expressie inboet omdat de wereld van de doven, wier behoeften bijna aan de kant gaan, mee marcheert met een wereld van blinden; een wereld waar de dovenwereld hun wereld heeft verkocht wegens kleurloosheid. Wat gebeurt er met de doven die hun passie van vroeger hebben gevolgd? En, wat gebeurt er met deze wereld van doven?

Dus, aan het eind van de dag, vraag ik: Heb je enig idee wat er gebeurt met de doven in de wereld? Zij, de dove mensen van de wereld worden uitgebuit. Ze worden behandeld als objecten. Hun wordt de vrijheid van meningsuiting ontzegd; zij worden op alle mogelijke manieren gecontroleerd en beperkt. Zij worden geleid om te geloven wat hun gezichtsvermogen hen vertelt. Zij spreken alleen Engels, een tweede taal; zij zijn zo laag verheven dat alleen al het noemen van God voor hen onmogelijk is. Het niet kunnen uiten van hun emoties maakt hen bijna onbereikbaar voor menselijke aanvaarding. Zij zijn helden voor slechte leiders. En als we aan het stadium van hun hele leven toekomen, waren zij symbolen van hoop, geloof en toekomst. Hun ras is zo onbekend, dat het bijna niet te bevatten is. Zelden of nooit ziet men dove mensen zo gekleed in hun respectvolle deelnemende levensstijl.

Nu, door coaching, herinnert u zich misschien een andere groep doven. de doven van de wereld. Zij zien zichzelf niet eens als horend of met aandacht voor wat dan ook, behalve voor hun worstelingen. Welke wereld hebben zij voor zichzelf geschapen, behalve een waarin zij het gevoel hebben dat het leven hen in de steek heeft gelaten. Een wereld waarin er maar twee opties zijn: doof blijven zoals ze leven en arm zijn. Of een nieuwe wereld creëren waarin horen en gebarentaal een integraal deel van hun leven vormen. Een wereld die schrijvers, regisseurs, regisseurs, musici omvat….diegenen die de muziek op het toneel maken; diegenen die de films en de boeken schrijven. Elk van hen is meer doof dan degene voor hen die de middelen en steun missen om zich uit te drukken, maar hun verhalen zijn nog steeds niet gehoord. En, de wereld achter deze van de doven vindt nog steeds zijn eigen redenen om de duimen omhoog te draaien. Meld je aan bij  Coaching Den Haag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.